Matras online kopen? Vijf punten waar je op moet letten voor de beste aankoop

Jerrel

Het meest geschikte matras varieert van persoon tot persoon, wat het kiezen van het juiste matras een uitdaging kan maken, vooral wanneer je online gaat zoeken. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse manieren om het juiste matras online te vinden. Door op de volgende vijf punten te letten, vergroot je de kans om de komende jaren weer heerlijk te slapen!

1.    Check geverifieerde reviews

Een groot voordeel van online winkelen is dat de meeste webshops klantreviews hebben. Door de ervaringen van voorgaande klanten te lezen, krijg je een idee van wat je kunt verwachten. Je kunt zo ontdekken of het product aan de verwachtingen voldoet en of de klantenservice betrouwbaar is. Let er wel op dat niet alle reviews even betrouwbaar zijn. Sommige webshops plaatsen bijvoorbeeld nepbeoordelingen op hun website. Daarom is het belangrijk om informatie te zoeken via betrouwbare platforms zoals Trustpilot. Houd er wel rekening mee dat deze platforms zowel geverifieerde als niet-geverifieerde beoordelingen kunnen hebben. Het kan de moeite waard zijn om ook de niet-geverifieerde beoordelingen te bekijken.

Je kunt niet alleen reviews vinden op beoordelingsplatforms, maar ook op andere websites zoals die van de Consumentenbond. Hier worden niet alleen producten getest, maar er is ook een platform waar deelnemers ervaringen en vragen kunnen delen. Hier vind je ook veel reviews. Omdat het een open platform is, worden zowel de voordelen als de nadelen belicht. Als je op zoek bent naar een nieuw matras, is het verstandig om deze bronnen te raadplegen om een weloverwogen beslissing te maken.

2.    Mogelijkheid tot proefslapen

Het kan een uitdaging zijn om producten zoals matrassen online te kopen. Hoewel je het uiterlijk van een matras wel kunt bekijken, is het onmogelijk om te weten hoe het echt aanvoelt. Als je naar een beddenwinkel gaat, kun je vaak verschillende bedden en matrassen uitproberen in de showroom. Hoewel het nog steeds een verrassing kan zijn of het gekochte matras uiteindelijk net zo comfortabel is als het geteste exemplaar, geeft het je wel een goede indicatie. Het ontbreken van deze mogelijkheid om het matras uit te proberen wordt vaak genoemd als een nadeel van online aankopen.

Maar in de meeste gevallen is er een oplossing beschikbaar: sommige online matraswinkels bieden de mogelijkheid om het matras gedurende een bepaalde periode uit te proberen. Als het matras niet aan je verwachtingen voldoet, kun je het binnen die periode gratis retourneren en krijg je je geld terug. Dit maakt eigenlijk van een nadeel een voordeel, aangezien de voorwaarden bij fysieke winkels vaak minder flexibel zijn. Bovendien is het lastig om een weloverwogen beslissing te nemen op basis van een kort moment van uitproberen in een winkel. Het feit dat een verkoper een proefslaapoptie aanbiedt, kan ook duiden op groot vertrouwen in het product en een kleine kans op retourzendingen. Dus zelfs als je denkt dat je geen gebruik zult maken van de proefslaapoptie, is het goed om te weten dat deze mogelijkheid bestaat.

3.    Gratis levering en oude matras retour

Bij het online winkelen kan het frustrerend zijn om er pas bij het afrekenen achter te komen dat er extra kosten worden berekend. Een goede nachtrust is van groot belang, maar het kan vervelend zijn als je voor een matras niet alleen een flinke investering moet doen, maar ook nog eens flink extra moet betalen voor bezorging en het afvoeren van je oude matras. Gelukkig zijn er online winkels die deze extra kosten vermijden of minimaliseren. Gratis bezorging is niet alleen handig, maar ook het meenemen van je oude matras bij levering is een groot pluspunt. Het is immers niet eenvoudig om van een oude matras af te komen en deze mag niet zomaar bij het afval gezet worden. Je hoeft je nu geen zorgen te maken over het regelen van het vervoer of extra kosten voor levering, omdat dit alles bij een goede online winkel inbegrepen is.

4.    Optimale service en bereikbaarheid

Als je vragen hebt over een nieuw matras, zoals levertijden of proefliggen, is het belangrijk dat je snel en goed wordt geholpen. Let daarom bij het kiezen van een webshop altijd op de kwaliteit van de klantenservice. Kun je hen gemakkelijk bereiken via e-mail, telefoon of chat? Controleer ook de openingstijden om te voorkomen dat je er pas later achter komt dat de klantenservice slechts enkele uren per week beschikbaar is. Een goede klantenservice kan niet alleen algemene vragen over de levering beantwoorden, maar kan ook advies geven over welk matras het beste bij jou past. Omdat de keuze van een matras sterk afhangt van jouw persoonlijke wensen, is het fijn als de klantenservice je kan helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing. Bijvoorbeeld door je te adviseren over de hardheid van het matras of over welk type matras geschikt is voor rug- of buikslapers.


5.    Productie binnen Europa

Een matras is een product waar je lange tijd van moet kunnen genieten. Maar om te zorgen dat de kwaliteit goed is, is het belangrijk om te weten waar de matrassen vandaan komen die je overweegt te kopen. Veel matrassen worden geproduceerd in China, wat niet per se een probleem hoeft te zijn. Maar het kan wel leiden tot lange levertijden en kwaliteit die niet voldoet aan je wensen. Om dit te voorkomen, kun je beter op zoek gaan naar een leverancier van matrassen die in Europa worden geproduceerd. Dit is niet alleen goed voor de kwaliteit van je matras, maar ook beter voor de mensen die het produceren. Bij Europese productie kun je er namelijk van uitgaan dat deze mensen eerlijk worden beloond voor hun werk. Dit is iets waar je buiten Europa niet altijd zeker van kunt zijn. Bovendien kan het uiteindelijk ook nog goedkoper uitvallen. Hoewel de productiekosten in China laag zijn, zijn de transportkosten momenteel hoog, wat uiteindelijk terug te zien is in de prijs van het matras.

Belangrijk voor een goede nachtrust

Als je van plan bent om online een matras te kopen, is het verstandig om de vijf bovengenoemde punten in gedachten te houden. Het is namelijk bekend dat we ongeveer een derde van ons leven in bed doorbrengen, dus het is van groot belang dat we die tijd zo comfortabel mogelijk maken. Door op de genoemde punten te letten, kun je al een eind op weg zijn. Daarnaast zijn er nog andere manieren om je slaapervaring zo aangenaam mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door een topdekmatras aan te schaffen om het comfort van je bed te verhogen. Let ook op de inrichting van je slaapkamer, zoals het hebben van verduisterende gordijnen, zachte verlichting en een nachtlampje naast je bed. Maak je geen zorgen als je 's nachts een paar keer wakker wordt, want dit is normaal. Het is echter wel belangrijk om goede slaapomstandigheden te creëren, zoals het hebben van een kwalitatief matras. Op die manier zorg je voor de juiste omstandigheden om een goede nachtrust te krijgen.