4 Tips voor het besparen van kosten als ondernemer

Jerrel

Bij Actuele-aanbiedingen zijn we dol op aanbiedingen. Een van de redenen hiervan? Door goed op zoek te gaan naar de beste aanbiedingen kun je een hoop geld besparen.

Maar hoe zit dit eigenlijk voor ondernemers? Ook als ondernemer wil je natuurlijk de kosten zo laag mogelijk houden. Hoe doe je dit? Waar moet je op letten?

In dit artikel geven we je 4 tips die je kunt gebruiken om te besparen op je kosten als ondernemer.

1.Kies een goede locatie uit

Een van de voornaamste redenen waarom mensen gaan ondernemen is vrijheid. Tegenwoordig kunnen veel ondernemers overal ter wereld werken en zijn ze min of meer locatie onafhankelijk.

Is dit ook bij jou van toepassing? Dan kun je bedrijfskosten besparen door bijvoorbeeld meer thuis te gaan werken of te gaan werken in het buitenland waar de kosten een stuk lager liggen.

De meest voor de hand liggende optie hierbij is natuurlijk om thuis te gaan werken. Wanneer je een goede thuiswerk plek voor jezelf maakt hoef je geen duur kantoorpand te huren. Het enige wat je nodig hebt, is een goede computer, bureaustoel en natuurlijk een bureau.

Wil je het echt goed aanpakken? Dan kun je er zelfs voor kiezen om te gaan werken en wonen in een land waar het levensonderhoud een stuk goedkoper is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Azië of het oosten van Europa.

2.Bespaar op je administratie

Een tweede punt waar je veel bedrijfskosten op kunt besparen? Dit begint eigenlijk al bij de zakelijke bank waar je momenteel zit.

Het vergelijken van zakelijke rekeningen is hierbij de eerste stap die je kunt nemen. Het zal je verbazen hoeveel verschil er in de kosten zit die zakelijke banken rekenen. Zo zijn online banken vaak een stuk voordeliger dan traditionele banken.

Naast het vergelijken van je zakelijke rekening kun je nog meer besparen op je administratie. Denk bijvoorbeeld aan je boekhouder, de boekhoudsoftware die je gebruikt en de facturatiesoftware.

Ook bij deze onderdelen geldt: vergelijken loont altijd. In veel gevallen kun je door te vergelijken een hoop geld besparen.

3.Loop je aftrekposten na

Als ondernemer kun je profiteren van verschillende aftrekposten. Denk hierbij aan de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB-winstvrijstelling maar ook je zakelijke reiskosten.

Heel veel ondernemers profiteren niet maximaal van deze aftrekposten. Dit is zonde. Wanneer je al deze posten namelijk goed in kaart hebt, is de kans aanwezig dat je aan het einde van het jaar minder belasting hoeft te bepalen.

Wanneer je een boekhouder hebt die de administratie voor je regelt, is het de moeite om contact op te nemen met hem of haar. Wellicht zijn er aftrekposten die je nog niet goed gebruikt terwijl je deze kosten wel maakt.

4. Breng alle kosten in kaart

Om je winstmarge te maximaliseren is het een slim idee om alle kosten die je maakt in kaart te brengen. Dit kun je doen via een Excel bestand, maar sommige boekhoudsoftware maakt het ook mogelijk om dit in 1x in te zien.

Door alle kosten op een rijtje te zetten weet je precies waar je geld naar toe gaat. Verdeel deze kosten vervolgens in categorieën.

Ga hierna kritisch langs alle kosten. Welke kosten zijn echt noodzakelijk? Zijn er kosten die eigenlijk niet nodig zijn? Denk hierbij aan abonnementen etc.

Vervolgens kun je heel makkelijk geen snijden in de kosten die je nu wel maakt, maar eigenlijk niet meer wil maken.

Zeg abonnementen op die je niet nodig hebt, loop verzekeringen na en check andere zaken waar je eigenlijk te veel geld voor betaalt.

Op deze manier bespaar jij gelijk een hoop extra kosten als ondernemer.